EnglishDeutschРусскийShqipČeština‎FrançaisMagyarItalianoPolskiRomânăСрпски језикEspañol
diving in montenegro

KARTIRANJE BIODIVERZITETA MORA U CRNOJ GORI

KARTIRANJE BIODIVERZITETA MORA U CRNOJ GORI

Tivat, 11.09.2016. – NVO Green Home je tokom protekle sedmice, sa partnerima Udrugom Sunce, JU za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima DU-NE županije i Agencijom za zaštitu životne sredine Crne Gore organizovala aktivnosti na mapiranju morskih vrsta i staništa u crnogorskom podmorju. Ronioci sa stručnim znanjem iz oblasti zaštite prirode su mapirali biodiverzitet podmorja na području poluostrva Luštice i uvale Trašte na lokacijama rt Arza, Zlatna luka, Posejdonov grad, Ponta Veslo, rt Mačka, Dobra luka do rta Kočište.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svi podaci su, nakon zarona, obrađeni i objedinjeni u elektronskoj bazi podataka, te pripremljeni na način da se mogu uvrsiti u nacionalnu bazu podataka i time pomoći budućem monitoringu zaštićenih vrsta i uspostavljanju mreže Natura 2000 u moru.

Riječ je o zahtjevnim aktivnostima koje smo realizovali u prekograničnoj saradnji, gdje su sa crnogorske strane učestvovali Dr Vesna Mačić, Slađana Gvozdenović, Dušan Varda, Mihajlo Jovićević, Ivana Radonjić, Balaž Bala i iz hrvatskog tima Matea Špika, Margita Radman i Buga Berković, kao i tehnički tim Željka Dragutinovića sa specijalizovanim brodom „Downunder“.

?
DIVE TEAM

„Veoma je značajno da stručni ljudi iz oblasti zaštite prirode imaju priliku da se bave ronjenjem i na taj način stiču praktična znanja i za buduće aktivnosti izučavanja i zaštite biodiveziteta mora. Posebno je od značaja druga faza aktivnosti kartiranja koja će se raditi na potezu uvala Žukovac do rta Platamuni, obzirom da je riječ o području koje je Crna Gora već označila kao EMERALD pordučje i planira ga staviti pod zaštitu, zbog vrijednosti morskih staništa i vrsta koje se nalaze na listama EU Direktiva i međunarodnih konvencija čija je Crna Gora potpisnica. Zbog  generalno velikog antropogenog pritiska na morske resurse stvaraju se zaštićena područja u moru gdje se oni obnavljaju i osigurava njihov opstanak. Crna Gora je u procesu pristupanja EU preuzela obavezu da do 2020. godine zaštiti najmanje 10% crnogorske obale, a do sada, u jednoj ekološkoj državi, nismo još uspjeli uspostaviti niti jedno zaštićeno područje u moru.“

Dr Vesna Mačić, Institut za biologiju mora

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aktivnosti mapiranja podmorja će se nastaviti i u poslednjoj sedmici septembra, zavisno od vremenskih prilika, kada će se raditi na mapiranju dijela od uvale Trašte do rta Platamuna, kao i naredne godine početkom aprila 2016. Iz tog razloga pozivamo sve zainteresovane volontre ronioce, koji imaju afiniteta prema biologiji mora da nam se pridruže u narednom periodu i daju svoj doprinos istraživanju biodiverziteta mora.

Projekat: „Mapiranje, monitoring i upravljanje prekograničnom Natura 2000 mrežom na moru“ se finansira u okviru Programa prekogranične saradnje Hrvatska – Crna Gora pod Instrumentom za Pretpristupnu Pomoć (IPA).

Sve fotografije su uzete 10.10.2016. na području poluostrva Luštice.

Natasa Kovacevic

Executive Director

Latest news

Dive With Me…Forever

In September of 2015 a young man from Bar, asked me to make his wedding proposal most memorable. He wanted to try Discover Scuba and propose to his girlfriend during the dive.

Read More »

MEDCEM “Save the Posedonia” Project

Our friends from MEDCEM asked for our help in providing logistical support and diving services for their new project “ECONOMIC BENEFITS OF SUSTAINABLE DEVELOPMENT AND POTENTIAL BLUE CARBON VALUE OF FUTURE KATIC MPA”.

Read More »

MPA “Katic” Management Plan

Following the Pilot MPA Project “Katic”, Montenegrin Ministry For Sustainable Development and Tourism and Italian Ministry of Environment, Land and Sea, had published management plan for the Marine Protected Area “Katic”.

Read More »

Follow Us On